Searching...
Saturday, 28 June 2014
00:12 0

INFO Kesuburan Rakyat Menurun, Kerajaan Kaji Beri Insentif Untuk Lebih Aktif !

Putrajaya: Kerajaan akan mengkaji cadangan untuk memberi insentif kepada mereka yang melahirkan anak seperti yg diamalkan beberapa negara termasuk Singapura, bagi meningkatkan bilangan penduduk muda.


Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim, berkata ia berikutan penurunan kadar kesuburan yg ketara iaitu nisbah 2.1 anak bagi setiap pasangan pada tahun 2012 berbanding tiga anak pada tahun 2000.

“Pemberian insentif ini dilihat sebagai pendorong kepada pasangan untuk menambah zuriat dan secara tidak langsung, memastikan negara tidak ketandusan golongan muda yg menjadi tunjang pembangunan negara pada masa depan.

EPU tunggu laporan

“Justeru, kerajaan mengkaji cadangan pemberian insentif ini dan pada masa sama, Unit Perancang Ekonomi (EPU) turut menunggu laporan berhubung perkara ini,” katanya pada sidang media selepas menghadiri Persidangan Kependudukan Kebangsaan 2014, di sini, semalam. Persidangan itu diadakan sempena sambutan Hari Penduduk Sedunia yg disambut pada 11 Julai setiap tahun. 

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...