Searching...
Saturday, 12 May 2012
00:02 0

Caffeine dan AndaPengambilan “caffeine” atau kafien berlebihan adalah sesuatu yang normal di kalangan masyarakat pada masa ini. Kebanyakkan di antara kita adalah penggemar kopi, dan meminumnya setiap hari. Akan tetapi, mengamalkan minuman berkarbonat seperti “coke” adalah lebih merbahaya daripada pengambilan kafien. Kerana, selain kafien, anda juga akan mengambil banyak gula. Ingin di ingatkan, setiap apa yang ada di muka bumi ini, ada kebaikkan dan ada keburukan jika di salah gunakan.

Secara umumnya, penggunaan kafien adalah untuk mengurangkan rasa mengantuk. Ini adalah sebab utama mengapa kita minum kopi setiap pagi. Jika anda terasa penat sewaktu bekerja, anda juga boleh menyegarkan diri dengan kopi. Meminum kopi setiap hari tidak akan membawa kesan, tetapi, jika anda minum 6 cawan kopi setiap hari, ia akan membawa kesan yang buruk.

Salah satu kesan daripada meminum kafein berlebihan adalah, mengalami kesusahan untuk tidur. Sepertimana yang kita ketahui, kafein boleh membantu kita untuk tidak berasa mengantuk, tetapi pengambilan berlebihan akan membuat kita susah untuk tidur. Anda juga perlu tahu bahawa, badan kita perlu berehat selepas sekian lama bekerja. Masa rehat akan terganggu jika mengambil berlebihan kafein. Sistem badan juga akan terganggu.

Penggunaan kafein juga boleh membuat anda menjadi “penagih kafein”. Ianya tidak seperti menjadi penagih coke, tetapi akan menjadi seperti penagih rokok. Jika anda sudah tertagih kepada kafein, ianya amat sukar untuk berhenti. Walaupun kafein bukan lah sejenis dadah, tetapi bukan lah satu idea yang bagus untuk menjadi penagih kafein.
Perlu di ingatkan, jika anda terasa penat, and perlu berehat. Jangan gunakan kafein untuk melawan rasa penat. Meminum nya setiap pagi mungkin membantu ada sepanjang hari, tetapi jangan berlebihan.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...