Searching...
Monday, 16 April 2012
23:52 0

JPJ Senarai Hitam Pemilik Kenderaan Bercermin GelapKUALA TERENGGANU – Pemilik kenderaan bercermin gelap yang gagal mematuhi notis arah periksa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di negeri ini akan dikenakan tindakan disenarai hitam kerana ingkar arahan.

Pengarah JPJ negeri, Abdul Rahman Emang Anyie berkata, kebanyakan pemandu terbabit diberi notis berkenaan ketika operasi penguatkuasaan JPJ.

“Kebanyakan mereka yang gagal hadir adalah pemilik kenderaan yang memasang cermin gelap dan enggan membuang lapisan ”tinted” yang telah dipasang.

“Setiap kali operasi dibuat, kita memang memberi notis amaran dan tempoh kepada mereka untuk membuang ”tinted” dan seterusnya perlu datang ke JPJ untuk pemeriksaan kembali bagi memastikan tahap ketelusan cahaya itu menepati standard keselamatan yang ditetapkan,” katanya.

Beliau berkata bagi tempoh tiga bulan pertama tahun ini, sebanyak 3,605 notis arah periksa cermin gelap telah dikeluarkan JPJ Terengganu.

Mereka yang dikenakan tindakan disenarai hitam akan menghadapi kesukaran untuk berurusan dengan JPJ termasuk untuk memperbaharui cukai jalan, katanya.

Justeru itu beliau meminta pemilik kenderaan yang menerima notis itu agar mematuhi dan menghantar kenderaan masing-masing untuk pemeriksaan di mana-mana pejabat JPJ dalam tempoh 10 hari selepas notis dikeluarkan atau bakal berdepan dengan kompaun RM200 serta tindakan lain.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...