Searching...
Tuesday, 17 April 2012
00:07 0

Bayi Dikubur Hidup-hidup oleh Orangtua Agar Panjang Umur

New Delhi, Orangtua tergamak mengubur hidup-hidup bayi mereka yang baru berusia 9 hari. Penguburan bayi ini disarankan oleh seorang peramal kerana orangtua tersebut menginginkan buah hati mereka berumur panjang.

Pasangan suami isteri yang tinggal di Hapur, Uttar Pradesh, India, ini sebelumnya telah kehilangan empat anak mereka. Anak-anak mereka meninggal kerana keadaan kesihatan yang buruk atau kerana komplikasi penyakit.

Jadi Kiran Pal (37) dan Anita (34) yang putus asa ini, meminta saran kepada seorang peramal bernama Nizam. Tapi sayangnya mereka tetap mengikuti saranan dari si peramal yang tidak logik: mengubur bayi mereka hidup-hidup.

Keduanya meletakkan bayi laki-laki tersebut ke dalam sebuah periuk dari tanah dan kemudian menguburkan periuk tersebut pada kedalaman 1 meter di halaman belakang rumah mereka. Penguburan tersebut dilakukan pada 12 April lalu.

Demikian seperti diberitakan harian Malaysia Nanban dan dilansir oleh The Star, Isnin (16/4/2012).

Sejumlah tetangga memerhati pasangan tersebut rajin datang ke lokasi penguburan anaknya. Mereka curiga dengan perilaku pasangan tersebut dan kemudian melapor kepada polis pada Jumaat (13/4) lalu.

Polis pun mendatangi lokasi dan kemudian menangkap pasangan tersebut. Baik Kiran dan Anita, maupun si peramal yang bernama Nizam, dikenakan dakwaan percubaan pembunuhan.

Ajaibnya, bayi itu masih hidup. Dia segera dikejarkan ke rumah sakit terdekat untuk rawatan seterusnya dan syukurlah, keadaannya dilaporkan beransur pulih. Vivanews

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...