Searching...
Thursday, 31 May 2012
13:43 0

Gina Rinehart Wanita Terkaya Di Dunia


Menjadi satu kebiasaan apabila kita mendengar lelaki terkaya di dunia. Tetapi jika wanita terkaya di dunia kita jarang mendengarnya.

Majalah Business Review Weekly (BRW) menyatakan, Gina Rinehart, usahawan terkemuka di Australia merupakan wanita terkaya di dunia dengan aset kekayaan beliau mencecah US$29.17 billion.

Menurut majalah tersebut, kekayaan wanita berusia 58 tahun itu telah mengatasi kekayaan isteri pemilik saham majoriti perniagaan runcit terbesar di Amerika Syarikat – John Walton, Wal-Mart dan Christy Walton.

Sementara itu, majalah terkemuka Forbes menyatakan kekayaan Walton bernilai sekitar US$26 billion.Sekaligus menjatuhkan nama Walton yang sebelum ini memegang gelaran wanita terkaya dunia selama tujuh tahun terakhir ini.

Kejayaannya ini atas kesungguhan beliau menerajui industri perlombongan. Selaku Presiden, Hancock Prospecting, beliau berjaya meningkatkan keuntungan syarikat tersebut sebanyak tiga kali ganda tahun lalu.

Selain itu, di Australia Rinehart bukan sahaja tekenal sebagai usahawan berjaya, malah isu berkenaan persengketaan antara beliau dan anak-anaknya masih lagi dibicarakan di mahkamah.

Dalam pada itu, Andrew Heathcote, Editor BRW berkata, tinjauan mendapati permintaan bijih timah semakin meningkat dipasaran dan kekayaan Rinehart akan meningkat sehingga US$100 billion dalam beberapa tahun akan datang.

Di samping itu, beliau berkata, tidak mustahil untuk Rinehart menjadi orang yang paling terkaya di dunia jika permintaan dalam industri perlombongan terus meningkat dari semasa ke semasa.0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...