Searching...
Thursday, 24 May 2012
08:34 0

Buka, tutup fail cerai Adi PutraBAGAI angin bertiup kencang, isu perceraian Adi Putra atau nama sebenarnya, Mohamed Hadi Putra Halim, 31, dan isteri, Zuhaidah Yusof, 37, terus menghiasi dada akhbar dan tidak kurang juga di kaca televisyen. Adi telah membuka fail penceraian terhadap isterinya itu di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur pada 11 Mei lalu dan selepas 10 hari, Adi sebaliknya menutup semula fail tersebut.

Tidak ingin memberi ruang orang ramai membuat spekulasi salah tentang status mereka, Adi dan isteri telah mengatur satu sidang akhbar di Chatz Brasserie, Hotel Park Royal, Kuala Lumpur bagi merungkai segala persoalan.

Kenapa anda mengambil keputusan bercerai, adakah atas sebab yang serius?

Adi: Ya. Ia berkait tentang persefahaman yang mana memang serius dalam hubungan suami isteri. Bohong jika orang kata saya dan isteri tidak memperbaiki perhubungan ini. Namun di sini saya mahu tekankan, keputusan memfailkan penceraian tidak bererti bercerai. Ramai yang keliru. Tapi ia juga bermakna akan kemungkinan perlu (bagi saya dan isteri) menghadiri perundingan dan harus mengambil iktibar dari situ. Dalam fail perceraian tersebut, saya meletakkan tidak persefahaman (sebagai alasan untuk kami bercerai), supaya mungkin kami berdua diberi tempoh dalam sembilan hari untuk memikir panjang. Jika kita sudah rujuk kepada mahkamah syariah maknanya kita perlu fokus. Maknanya ini realiti yang kita akan hadapi. Setelah sembilan hari, menggerakkan hati saya dan isteri untuk saya menutup fail (kes) perceraian tersebut.

Bila waktu Adi betul-betul nekad membuat keputusan untuk memfailkan perceraian?

Keputusan dibuat setelah saya pulang dari umrah 8 Mei lalu. Kami pergi bersama-sama ke mahkamah secara baik dan buka fail dan tutup fail juga secara baik. Selepas pulang dari umrah kami membuat keputusan itu.

Adakah anda sudah lafazkan talak?

Ada spekulasi yang mengatakan saya dan isteri sudah bercerai. Tidak sama sekali. Saya buka fail perceraian yang bermaksud mungkin akan rujuk kepada perceraian mahupun merujuk kepada konsultan.

Semasa pergi ke mahkamah, apa perasaan Adi?

Perasaan saya ketika itu merasakan perkahwinan kami ini telah sampai ke penghujungnya.

Apa yang membuatkan anda menukar keputusan tersebut?

Kami sudah diberi tempoh sembilan hari untuk kami fikirkan semula tentang keputusan untuk bercerai. Kami gunakannya bagi memperbaiki hubungan kami dan akhirnya kami mampu mendapat apa yang dimahukan dalam hidup. Kehidupan seperti mana yang kita pilih. Perkara itu kami telah bincangkan dan saya rasa saya boleh menyifatkan ia sebagai satu hidayah yang mana saya tidak dapat mengulas panjang kerana ia di luar jangkauan saya.

Apakah persefahaman yang dicapai itu? Adakah mungkin ada campur tangan pihak lain seperti keluarga atau rakan-rakan? Adakah Adi sentiasa memberi peluang terhadap perkahwinan ini?

Keluarga kami tidak terlibat kerana perkara ini adalah urusan kami berdua, suami isteri. Ya, memang saya sentiasa memberi peluang. Kita boleh merasa kerana kita tinggal bersama dan punya naluri.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...