Searching...
Sunday, 13 May 2012
11:48 0

Fakta ! Pencipta Televisyen PertamaOrang yang bertanggungjawab membuat televisyen ialah John Logie Baird (13 Ogos 1888 – 14 Jun 1946) ialah merupakan seorang (engineer) jurutera berbangsa Scotland yang terkenal kerana mencipta sistem televisyen berfungsi yang pertama, dan juga siarantelevisyen warna pertama elektronik sepenuhnya di dunia.

Biarpun sistem TV elektromekanik ciptaan Baird sudah diganti oleh sistem elektronik sepenuhnya (seperti ciptaan Vladimir Zworykin dan Philo Farnsworth), namun pencapaian awal beliau iaitu membuat demonstrasi siaran televisyen dan TV warna dan sinema meletakknya di kalangan tokoh-tokoh tersohor penciptaan televisyen.

Cakera Nipkow.

Namun sebelum itu, pada tahun 1884 , Paul Gottlieb Nipkow, seorang penuntut universiti berusia 20 tahun di Jerman, telah mematenkan sistem televisyen elektromekanik yang menggunakan sejenis cakera pengimbas berputar yang ditebuk lubang-lubang yang membentuk lingkaran ke pusat untuk proses perasteran. Lubang-lubang cakera dijarakkan bersudut sama agar cakera tersebut dalam satu putaran dapat membolehkan cahaya melalui setiap lubang hingga mencapai pengesan buatan selenium peka cahaya yang menghasilkan denyut elektrik. Apabila imej difokuskan pada cakera yang berputar, setiap lubang mengimbas “sehiris” mengufuk dari seluruh imej.

Rekaan Nipkow tidak dapat dipraktikkan sehingga kemajuan dalam teknologi tiub penguat dicapai pada tahun 1907. Walaupun demikian, ciptaan tersebut hanya berguna untuk memancarkan gambar “hafton” pegun yang terdiri daripada bintik-bintik pelbagai saiz yang terjarak sama rata, melalui talian telegraf atau telefon. Rekaan-rekaan selanjutnya menggunakan pengimbas gelendong cermin berputar untuk merakam imej, dan tiub sinar katod (CRT) sebagai peranti paparan, namun gambar bergerak masih tidak boleh dihasilkan kerana kepekaan pengesan selenium yang tidak memadai.0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...