Searching...
Tuesday, 1 May 2012
14:01 0

Google Drive Untuk Android – ManfaatnyaAplikasi Google Drive untuk Android kini sudah ada di  Google Play Store,  melalui penggunaan aplikasi ini Anda boleh upload apa saja fail digital dari telefon pintar atau dari tablet ke akaun Google Drive Anda. Smartphone banyak digunakan untuk mengambil gambar secara spontan pada ketika yang tidak dijangka, untuk mendengar lagu, menyimpan video, menyimpan wallpaper atau menyimpan rakaman suara. Anda tidak perlu beli kad memori lebih besar – hanya upload kesemua fail dalam kad memori sedia ada sekarang ini ke Google Drive kemudian Anda padamkan fail di dalam kad memori atau memori telefon supaya ada ruang untuk memasukkan fail-fail baru (gambar baru, video baru, mp3 baru).

Fail-fail yang sudah Anda upload ke Google Drive tadi boleh didownload bila-bila masa melalui 3G juga WiFi. Perkara yang sama boleh Anda lakukan pada tablet. Walaupun memori dalaman di tablet Anda cuma 16GB contohnya, Anda masih boleh menyimpan puluhan ribu fail multimedia (gambar, video, mp3, pdf, dokumen) dalam Google Drive yang boleh didownload bila-bila masa apabila dimahukan, salinan asalnya tersimpan di akaun Google Drive.

Moga dari penerangan ringkas ini, Anda sebagai pengguna Android nampak manfaat yang boleh Anda dapat dari penggunaan Google Drive. Ruang storan percuma 5GB sudah cukup besar bagi kebanyakan pengguna biasa, sebagai permulaan.

Jika Anda masih memerlukan ruang storan 5GB tambahan tapi kekal percuma, buka lagi akaun Google Drive menggunakan nama email lain. Biasanya, smartphone Android menyokong 3-4 akaun Google dalam satu masa, boleh ditukar-tukar antara satu sama lain.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...